Höllvikenelever köpte skollunch till Tanzaniaelever

Stora Hammars skola i Höllviken har inlett ett samarbete med Kagongwa Primary School i Tanzania, genom Tandalaföreningen.

Tandalaföreningen bildades 1984 i Svedala. Skolorna samlade in pengar som bidrog till att skolor, brunnar, toaletter kunde byggas i Nzegadistriktet i Tanzanias inland. Så småningom började en fadderverksamhet växa fram. I dag har skolor i många skånska kommuner vänskolor i Tanzania genom Tandalaföreningen.

Kerstin och Per Engleson, som arbetat med vänskolor i Svedala, bor numera i Höllviken. Därför föll det sig naturligt att utöka verksamheten hit. Men det var en lärare på Stora Hammars skola som kontaktade dem, för att hon ville ge eleverna möjlighet att vidga sina vyer.

I höstas tillverkade eleverna på Stora Hammars skola armband som såldes under ett öppet hus. Pengarna skänktes till Tandalaföreningen. Pengarna kunde i februari lämnas över till Kagongwa Primary School i Nzegadisktriktet där eleverna inte tidigare fått någon skollunch.

Man räknade ut att de 400 eleverna nu skulle kunna få en mugg majsvälling till lunch från mars till juni, då sommarlovet börjar.

Nu planerar eleverna på Stora Hammars skola att skicka teckningar och hälsningar till Kagongwa Primary School. Föreningens koordinator i Nzegaområdet besöker själv Höllviken i höst. Tandalaföreningen arbetar med vänskolor Tanzania-Sverige, sponsring av skolgång för fadderelever samt olika projekt som stöds av Forum Syd/SIDA. Mer information finns på www.tandala.org.

Elin Wrethov

Reporter Tidningen Hallå Vellinge

Lämna ett svar